Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011

Εικόνες Ντροπής για τη Βέροια στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου


             Το βήμα του Αποστόλου Παύλου στη Βέροια δεν είναι μόνο ένα Ιστορικό και Θρησκευτικό Μνημείο για την πόλη της Βέροιας αλλά και πόλος έλξης τουρισμού αφού είναι το κυριότερο μνημείο έλξης θρησκευτικών και όχι μόνο τουριστών στη Βέροια.
            Δυστυχώς όμως όποιος το επισκέπτεται αυτό που βλέπει είναι η εγκατάλειψη και εικόνες ντροπής αφού αντικρίζουμε σπασμένα σκαλοπάτια, σκουπίδια μέσα στο χώρο του μνημείου αλλά και σε όλο το χώρο, και βωμολοχίες αλλά και κάθε είδους εκτρώματα γραμμένα πάνω στα μάρμαρα μπροστά αλλά και γύρω από το μνημείο.
            Σωρός με σκουπίδια έξω από το καλάθι του δήμου και το καλάθι άδειο, κομμένα κλαδιά τα οποία μάλλον οι υπεύθυνοι του Δήμου δεν ήξεραν που να τα βάλουν.
            Αυτή είναι η εικόνα της Βέροιας που οραματίστηκε η Δήμαρχος;  Είμαστε τελείως ανίκανοι να προστατέψουμε την πόλη μας και τα μνημεία της; Είμαστε τόσο άχρηστοι ώστε να τα συντηρούμε αξιοπρεπή και επισκέψιμα;
            Έχουμε καταφέρει μία από τις ομορφότερες επαρχιακές πόλεις της χώρας να την κάνουμε να φαίνεται στην καλύτερη περίπτωση εγκαταλειμμένη και σε κάποιες περιπτώσεις να θυμίζει οχετό.
            Γι αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση πιστεύουμε ότι ο Δήμος Βέροιας χρωστάει μία απάντηση στους πολίτες και φυσικά είναι υποχρεωμένος για άμεση αποκατάσταση ώστε να ξαναγίνει το μνημείο που πρέπει να είναι.
            Ελπίζουμε ότι οι αρμόδιοι στο Δήμο Βέροιας θα έχουν και το φιλότιμο και την ηθική να φροντίσουν και για τα δύο.

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ;


            Στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή μπροστά στο Δημαρχείο Βέροιας είδαμε μία εικόνα άκρως αποκαρδιωτική.
            Με μία γρήγορη ματιά είδαμε περίπου δεκαπέντε αγρότες και μία ομάδα αστυνομικών οι οποίοι αν ήταν 3-4 ακόμα θα έφταναν τον αριθμό των αγροτών.
            Και γεννάται το ερώτημα. Αυτοί είναι όλοι οι αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας; Που είναι τελικά το Αγροτικό κίνημα; Αν υπάρχει τελικά και αυτό. Πότε θα πάψουν οι αγρότες να είναι όμηροι των πολιτικών και κομματικών τους επιλογών και θα αρχίσουν να νοιάζονται για το κοινό συμφέρον και για την αγροτική ανάπτυξη;
            Η εικόνα μπροστά από το Δημαρχείο Βέροιας με ένα πανό και μερικούς αγρότες έμοιαζε περισσότερο με συγκέντρωση του αείμνηστου Ζίγδη (για όσους τον θυμούνται) στα τέλη της δεκαετίας του ’80 παρά για συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Και είναι εικόνα που προκαλούσε περισσότερο ειρωνικά χαμόγελα παρά την αίσθηση συμπαράστασης σε ένα κλάδο που αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων και σε μία χώρα που θεωρείται κατ’ εξοχήν αγροτική παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης της αγροτικής παραγωγής και των αγροτών.
            Καλό θα είναι οι αγρότες να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά και με μεγαλύτερη οργάνωση τα προβλήματα τους αν θέλουμε να συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει η αγροτική παραγωγή να στηρίζει και στο μέλλον την οικονομία της χώρας αλλά και οι ίδιοι να αρχίσουν να έχουν καλύτερο βιοτικό επίπεδο.

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

ΠΩΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ


           Αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση ποιες συγχωνεύσεις σχολείων θα γίνουν και μάλιστα ακούσαμε δια στόματος του κυβερνητικού εκπρόσωπου Γιώργου Πεταλωτή ότι ο νέος σχολικός χάρτης «προέκυψε με ξεκάθαρα παιδαγωγικά – εκπαιδευτικά κριτήρια που απαντούν και στα σύγχρονα δημογραφικά στοιχεία, αλλά και στις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής της χώρας.».
            Και ο μέσος πολίτης μένει να αναρωτιέται μήπως έπαψε να ζει στην Ελλάδα και έχει φύγει σε κάποια άλλη χώρα, ίσως και σε άλλο πλανήτη με τόσο μεγάλες και ραγδαίες αλλαγές στην Παιδεία.
            Σε μία χώρα που τα σχολεία έχουν πάψει εδώ και χρόνια να προσφέρουν γνώση και να διδάσκουν ήθος, σε μία χώρα που καταστρατηγείται κάθε θεσμός, σε μία χώρα που τα σχολεία στερούνται υποδομών, έρχεται το Υπουργείο Παιδείας για να κάνει συγχωνεύσεις στα σχολεία για ποιο λόγο;
            Για να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών που πρέπει να μετακινούνται με λεωφορεία για να πάνε στο σχολείο τους ενώ ακόμα και με το σημερινό καθεστώς ο αριθμός είναι μεγάλος και η πολιτεία δεν πληρώνει τα λεωφορεία για τη μεταφορά τους; (Πριν από ένα μήνα ήταν και θα θυμούνται οι κάτοικοι της πόλης της Βέροιας τους μεσημεριανούς αποκλεισμούς της οδού Μητροπόλεως από τα τουριστικά λεωφορεία  επειδή οι πράκτορες είναι απλήρωτοι).
            Αλήθεια πόσο ειρωνικά οξύμωρο είναι όταν όλοι ξέρουν ότι πρέπει να γίνουν καινούρια σχολεία ώστε να υπάρχει μία ουσιώδης Παιδεία που θα επιτελεί στο ακέραιο τους σκοπούς της, η κυβέρνηση να κλείνει σχολεία. Ενώ από την άλλη πλευρά  το κράτος αποπληρώνει χρέος 95 εκατομμυρίων ευρώ του Μεγάρου Μουσικής.
            Και συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι με αυτό τον τρόπο «δημιουργούνται σύγχρονες και εύρωστες εκπαιδευτικές μονάδες που θα μπορούν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τις λειτουργίες του νέου σχολείου, ενώ παράλληλα αξιοποιείται το εκπαιδευτικό δυναμικό ακόμα καλύτερα.»
            «Εύρωστες εκπαιδευτικές μονάδες» που δεν θα έχουν μαθητές όμως αφού από τη μία η αδράνεια της κυβέρνησης στην οικονομική κάλυψη της μεταφοράς των μαθητών και από την άλλη η οικονομική κρίση που οδηγεί τις οικογένειες σε εξόντωση, θα οδηγήσει τον γονέα σε επιλογές που μας θυμίζουν τη χώρα πριν σαράντα χρόνια όταν τα παιδιά τελείωναν με το ζόρι ένα δημοτικό και στην καλύτερη των περιπτώσεων το γυμνάσιο και τα έμπαιναν στην αγορά εργασίας είτε αυτό λεγόταν αγροτικές εργασίες στα οικογενειακά χωράφια είτε εργασία ανήλικων σαν τσιράκια σε συνεργεία και σε καφενεία.
            Κύριοι η Παιδεία πονάει και εσείς αντί να την θεραπεύσετε την ακρωτηριάζετε. Πότε και ποιος υπουργός έκανε ποτέ πραγματικά διάλογο για την Παιδεία; Ποτέ. Για ποιο λόγο η Παιδεία στη χώρα μας έχει αυτά τα χάλια; Η απάντηση είναι γνωστή και μας οδηγεί στη γνωστή θεωρία του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και γνωστού δεινόσαυρου της παγκόσμιας πολιτικής για την εξόντωση των Ελλήνων. Και έτσι αμέσως ανοίγει μία πολύ μεγάλη συζήτηση που πολλοί δεν θέλουν να γίνει. Μιλάμε για σενάρια συνομωσίας αλλά υπάρχει στα αλήθεια μεγαλύτερη συνομωσία από το να στερούμε την Παιδεία, την Μόρφωση, τη Γνώση και την Ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο από τις επόμενες γενιές;
            Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει όχι πολιτική για την Παιδεία αλλά κανενός είδους πολιτική. Και το τραγικό είμαστε μία χώρα που άτομα χωρίς Παιδεία θέλουν να αναβαθμίσουν την Παιδεία.