Σελίδες

Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

 

Δημήτρης Κουφοντίνας: Το Χρονικό Ενός Προαναγγελθέντος Θανάτου.




    Έχουν περάσει περισσότερες από πενήντα ημέρες που ξεκίνησε ο καταδικασμένος σε έντεκα φορές ισόβια και εικοσιπέντε χρόνια φυλάκιση, Δημήτρης Κουφοντίνας την απεργία πείνας.
Μία απεργία πείνα που με περίσσιο θράσος άρχισε προσπαθώντας να εκβιάσει την Ελληνική Πολιτεία, καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος που προτιμά, όχι γιατί επιθυμεί να πεθάνει αλλά γιατί θέλει να εξευτελίσει το κράτος και τους θεσμούς του.
    Και όλα άρχισαν από την προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
    Εκείνη η κυβέρνηση ιδεολογικά και πολιτικά συγγενής με τον Δημήτρη Κουφοντίνα, παραβλέποντας πως έχει καταδικαστεί σε έντεκα φορές ισόβια, παραβλέποντας το γεγονός πως είναι τρομοκράτης και κυρίως αδιαφορώντας για τα συναισθήματα των θυμάτων του, μιας και οι οικογένειες των θυμάτων του είναι θύματα του και αυτές, του έδωσε άδεια και αφού επέστρεψε του έκανε μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές για να κάνει τις διακοπές του.
    Εκτός αυτού η κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα κατάργησε και τα καταστήματα κράτησης τύπου Γ (φυλακές υψίστης ασφαλείας), και τις έκανε και αυτές τύπου Γ.
Αυτό που ξέχασε να κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα είναι να κατατάξει και τις φυλακές Κορυδαλλού στις τύπου Β.
    Έτσι ήρθε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διορθώσει το σοφρωνιστικό σύστημα της χώρας αποκαθιστώντας έτσι και κάποιες αδικίες όπως το γεγονός πως ένας πολυισοβίτης εγκληματίας, καταδικασμένος για εγκλήματα τρομοκρατίας ήταν σε αγροτικές φυλακές στερώντας σε τελική ανάλυση και την θέση από κάποιον άλλον του οποίου ενδεχομένως θα μειώνονταν και η ποινή δίνοντας του την ευκαιρία να αποφυλακισθεί νωρίτερα.
Έτσι ψηφίστηκε ο νόμος 4760/2020 ο οποίος στο άρθρο 3 ορίζει:


Η παρ. 1 του άρθρου 41 του ν. 4356/2015 (Α΄ 181) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«1. Στα αγροτικά καταστήματα κράτησης και την Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (Κ.Α.Υ.Φ.) δύνανται να μετάγονται κατάδικοι κρατούμενοι, ικανοί για εργασία, ανεξαρτήτως αδικήματος, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, μετά από πρόταση του Συμβουλίου Φυλακής, εφόσον τους έχει χορηγηθεί τακτική άδεια τουλάχιστον μια (1) φορά, έχουν τηρήσει τους όρους της άδειας και: α) έχουν ποινή ή συνολικές ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε (5) έτη και έχουν εκτίσει πραγματικά το ένα δέκατο (1/10) της ποινής τους ή β) έχουν ποινή κάθειρξης ή συνολικές ποινές φυλάκισης μέχρι (10) έτη και έχουν εκτίσει πραγματικά το ένα πέμπτο (1/5) της ποινής τους ή γ) έχουν ποινές άνω των δέκα (10) ετών συνολικά και έχουν εκτίσει πραγματικά τα τρία δέκατα (3/10) της ποινής τους ή δ) έχουν ποινή ισόβιας κάθειρξης και έχουν εκτίσει πραγματικά δέκα (10) έτη. Απαγορεύεται η μεταγωγή ή η παραμονή σε αγροτικές φυλακές και στην Κ.Α.Υ.Φ. σε όσους κρατούμενους έχουν καταδικασθεί για εγκλήματα τρομοκρατίας, όπως επίσης σε κρατούμενους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ή έχει εκλείψει ο λόγος χορήγησής της ή έχουν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή εάν εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική διαδικασία για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα. Κρατούμενος ο οποίος από τον χρόνο μετάβασής του σε αγροτικές φυλακές ή στην Κ.Α.Υ.Φ. απωλέσει τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ή εκλείψει ο λόγος χορήγησής της ή υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα, επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη.»

    Διαβάζοντας το συγκεκριμένο άρθρο προσεκτικά βλέπουμε ξεκάθαρα ένα πράγμα. Ο νόμος ξεκαθαρίζει πως από το συγκεκριμένο άρθρο εξαιρούνται οι καταδικασμένοι για εγκλήματα τρομοκρατίας.

    Δεδομένου ότι η μεταγωγή του Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές με τον νόμο ακυρώνεται ο Κουφοντίνας πρέπει να επαναμεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού.
Όμως πέρα από τα υψηλά ποσοστά
της νόσου covid-19 που δεν επιτρέπουν μία τέτοια μεταγωγή, η κυβέρνηση Τσίπρα ξέχασε (όπως φαίνεται), να κατατάξει τις φυλακές Κορυδαλλού σε τύπου Β. Έτσι, στις φυλακές Κορυδαλλού κρατούνται με βάση τον νόμο μόνο προφυλακισμένοι κρατούμενοι (υπόδικοι), καταδικασμένοι για χρέη και καταδικασμένοι με φυλάκιση αλλά όχι για ειδεχθή εγκλήματα.
Με βάση τον νόμο λοιπόν ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα πρέπει να μεταφερθεί σε φυλακές τύπου Β. Και οι πλησιέστερες είναι αυτές του Δομοκού και του Μαλανδρίνου.

    Και τώρα ο εγκληματίας που στην άδεια του με περίσσιο θράσος κυκλοφορούσε έξω και αυτός όσο και ο γιος του, προκαλούσαν ακόμα και φραστικά τα θύματα του δολοφόνου.

    Παρά την βαρύτητα των εγκλημάτων του όμως και το βάρος της ποινής του, η Ελληνική Πολιτεία, όπως κάθε δημοκρατία, δίνει στον Κουφοντίνα το δικαίωμα να προσφύγει στην δικαιοσύνη αν νοιώσει ότι αδικείται έστω και σε μικρό βαθμό.
    Δεν το έκανε όμως. Και δεν το κάνει γνωρίζοντας πως ο νόμος δεν παρακάμπτεται, ούτε παραβιάζεται.
    Σίγουρα πολλοί νόμοι βολεύουν κάποιους. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να παραβιαστούν. Μπορούν όμως σαφώς να αλλάξουν.
    Έτσι όπως η κυβέρνηση Τσίπρα φρόντισε να αλλάξει κάποιους νόμους κατά το δοκούν υποστηρίζοντας τα συμφέροντα του και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε το ίδιο.
Και μπορούμε να κατηγορήσουμε για πάρα πολλά την κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάτι που θα γίνει σε επόμενα άρθρα, όχι όμως επειδή επιθυμεί να αποδώσει δικαιοσύνη όχι μόνο στις οικογένειες των φυσικών θυμάτων του Κουφοντίνα αλλά και σε μία ολόκληρη κοινωνία.


    Και θα πρέπει κάποτε οι υποστηρικτές τρομοκρατών να καταλάβουν ότι κανένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος δεν διαπραγματεύεται με τρομοκράτες, ούτε εκβιάζεται από αυτούς.