Σελίδες

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Η Αλήθεια για τους Αγροτικούς Εργάτες στην Ημαθία.


Επειδή πολύς ντόρος έγινε τον τελευταίο καιρό  για το ζήτημα των Εργατών γης που ζήτησαν οι νέοι αγρότες στην Ημαθία καλό θα είναι να αποκατασταθεί η αλήθεια καθώς αυτό που περνάει στους υπόλοιπους είναι ότι οι νέοι της Ημαθίας είναι ενδεχομένως τεμπέληδες.

            Είναι αλήθεια πως για 4000 περίπου εργάτες που ζήτησαν οι νέοι αγρότες, ώστε να εργαστούν στα χωράφια τους, έκαναν αίτηση μόλις 19 Έλληνες.

            Η αλήθεια είναι όμως ότι τα 23 ευρώ που δίνουν δεν είναι μεροκάματο εργάτη γης αλλά μορφή έμμισθης δουλείας κατά την οποία ένας νέος θα δουλεύει μέσα στο λιοπύρι και στα χνούδια των ροδάκινων για αυτά τα χρήματα με μία υποτυπώδη ασφάλεια στον ΟΓΑ.

            Η αλήθεια είναι ότι η εργασία για την οποία τους καλούν αφορά ελάχιστες ημέρες καθώς η περίοδος αραιώματος των ροδάκινων καθώς και της συγκομιδής είναι μικρή και το ίδιο ισχύει για τα σπαράγγια.

            Η αλήθεια είναι ότι καλούν ανέργους να χάσουν το όποιο ταμείο ανεργίας παίρνουν, ενώ η συνολική αμοιβή τους για όσο θα δουλέψουν στα χωράφια είναι αμφίβολο αν θα φτάσει αυτά τα χρήματα.

            Δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν και καλομαθημένοι νέοι σε αυτήν την πόλη όπως σε όλη την Ελλάδα. Το ζήτημα είναι πως δεν υπάρχουν μόνο νέοι αλλά και λίγο μεγαλύτεροι άνεργοι που παρακαλάνε για μία δουλειά αλλά γνωρίζοντας στην Ημαθία τι σημαίνει να δουλεύουμε σε χωράφια, έχουμε την απαίτηση για αμοιβές ανάλογες με την εργασία μας.

            Η αλήθεια είναι ότι με τις μειώσεις μισθών από το μνημόνιο οι αγρότες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους εργάτες όπως έκαναν στις αρχές τις δεκαετίας του 90, όταν οι Έλληνες τότε έπαιρναν 4000 δραχμές μεροκάματο για να αραιώσουν και να μαζέψουν τα ροδάκινα αλλά οι αγρότες προτιμούσαν τους αλβανούς με 1000 δραχμές μεροκάματο.

            Τους Έλληνες οι αγρότες τους έδιωξαν τότε από τα χωράφια τους. Σήμερα τους ζητάνε πίσω  με άθλιους όρους.

            Οι νέοι της Βέροιας μπορεί πολλές φορές να είναι επιπόλαιοι, να είναι αδιάφοροι, να είναι πολλά πράγματα. Έχουν όμως και αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: